I./1. szám I./2. szám I./3. szám I./4. szám II./1. szám II./2. szám II./3. szám II./4. szám III./1. szám III./2. szám III./3. szám III./4. szám IV./1. szám IV./2. szám IV./3. szám IV./4. szám V./1. szám V./2. szám V./3. szám V./4. szám VI./1. szám VI./2. szám VI./3. szám VI./4. szám VII./1. szám VII./2. szám VII./3. szám VII./4. szám VIII. évf. 1. szám VIII./2. szám VIII./3. szám VIII./4. szám

 

K O R T Á R S   É P Í T É S Z E T

VIII. évf. 1. szám

 

 

TÖBB IDŐ ÉLNI

A lakópark-téma lassan kezd kimenni a divatból. Az utcákról eltűntek az óriásplakátok, a reklámújságokban megfogyatkoztak a hirdetések. Az építkezések mennyisége valóban csökkent, s a lakóparkokban testet öltött sajátos építészeti stílus okozta „megrázkódtatáson” az építészeti újságok is túljutottak. A téma elvesztette újdonság jellegét, a házak, a „parkok” viszont itt maradtak, miközben azért újak is épülnek.

 

Az egyik legnagyobb friss beruházás Kőérberek – Tóváros. A projekt honlapon olvasható szlogenje: „Több idő élni.” De vajon a környezet csak teret ad-e az életnek, vagy hellyé is válik? „Az itt majdan megtelepedők egy életre szóló kapcsolatot kötnek a hellyel, vagy továbbállnak, ahogy a világ változik? Fontosak-e számukra a történelmi gyökerek, érzékelhető-e a folytonosság, vagy a felszín vakolat-architektúráját múló divatnak élik meg csupán?” – teszi fel a kérdéseket Lukács Zsófia. A belsőépítész szerző terek és emberek viszonyát elemzi tanulmányában, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA képzésén, a Designtörténet – Szakelmélet című tárgy keretében készült.

 

Simon Mariann

Budapest, 2006. január hó

 

 

 

Tartalom:

KŐÉRBEREK-TÓVÁROS / TEREK ÉS EMBEREK AZ ÉPÍTÉSZETELMÉLET TÜKRÉBEN
letöltés /802 kB/
Microsoft Word dokumentum