I./1. szám I./2. szám I./3. szám I./4. szám II./1. szám II./2. szám II./3. szám II./4. szám III./1. szám III./2. szám III./3. szám III./4. szám IV./1. szám IV. évf. 2. szám IV./3. szám IV./4. szám V./1. szám V./2. szám V./3. szám V./4. szám VI./1. szám VI./2. szám VI./3. szám VI./4. szám VII./1. szám VII./2. szám VII./3. szám VII./4. szám VIII./1. szám VIII./2. szám VIII./3. szám VIII./4. szám

 

K O R T Á R S   É P Í T É S Z E T

IV. évf. 2. szám

 

TORONY

 

A felhőkarcolók, avagy kistestvérük, a toronyházak építése ma aktuális téma Budapesten. Milyen magasra nőhetnek a házak a fővárosban? Lehet-e igazodási pont az Árpád hídnál már álló rendőrségi épület a maga 93 méteres magasságával, s mellette a 75 méteres TB-székház? Vagy tévedés volt megépítésük, s a budapesti házak maximális magasságát 30 méterben kellene korlátozni? Egyáltalán, hova szabad a városon belül letenni egy akár csak 30 méter magas épületet is?

A Kortárs építészet rovat nyári számának egyetlen írása is a budapesti toronyházakkal foglalkozik, csak időben a hatvanas évekbe visszanyúlva, amikor mintegy negyven évvel ezelőtt az első 10-15 szintes „felhőkarcolók” megjelentek a fővárosban, s a városrendezési terv számos társuk megépítését ígérte. A toronyház építése egy már kialakult városban önmagában is számos problémát vet fel, Buda hegyes-dombos vidékén még többet. A budai oldalon emelt toronyházak vizsgálata ugyanakkor a korszak építészetének a természethez fűződő viszonyáról is beszámol. Két példát részletesen elemezve ezt a vizsgálatot végzi el Simon Mariann tanulmányában, amely a University of Newcastle upon Tyne 2002. áprilisában tartott, Constructing Place című konferenciájára készült írás magyar változata.

Simon Mariann

Budapest, 2002. június hó

 

 

 

Tartalom:

Simon Mariann: "A hegyekben élő mesebeli óriások"
letöltés /3909 kB/
Microsoft Word doc