I./1. szám I./2. szám I./3. szám I./4. szám II./1. szám II./2. szám II./3. szám II./4. szám III./1. szám III./2. szám III./3. szám III./4. szám IV./1. szám IV./2. szám IV./3. szám IV./4. szám V. évf. 1. szám V./2. szám V./3. szám V./4. szám VI./1. szám VI./2. szám VI./3. szám VI./4. szám VII./1. szám VII./2. szám VII./3. szám VII./4. szám VIII./1. szám VIII./2. szám VIII./3. szám VIII./4. szám

 

K O R T Á R S   É P Í T É S Z E T

V. évf. 1. szám

 

TÉGLA

 

A Kortárs építészet rovat jelen számába egy másodközlés került, mely eredetileg a Hely és jelentés. Tanulmányok az építészetről és a városról című kötetben jelent meg a Terc Kiadónál, 2002. decemberében. A bevezetés ugyanebből a könyvből való.

„Az autentikus kifejezés, illetve másrészt az autentikusság, megbízhatóság sugalmazása vezetett az utóbbi évtizedben a kő, illetve téglaépítészet hazai felértékelődéséhez, és bizonyos mértékig divatjához. Simon Mariann tanulmánya néhány kiválasztott példa tükrében ezt a jelenséget elemzi. Kiindulásként áttekinti a felületalakítás, az anyag- és testszerűség alakulásának fontos tendenciáit a modern építészetben. Sigfried Giedion, Frank Lloyd Wright és Moholy-Nagy László kapcsán jelzi a klasszikus modern térformálásra koncentráló szemléletének elanyagtalanító hatását, amellyel szemben az utóbbi negyedszázadban legalább három irányból indult meg a testszerűség rehabilitációja: a posztmodern imitáció, illetve a posztstrukturalista és a fenomenológiai megközelítésmód felől. Ebbe a keretbe állítja Simon Mariann a hazai fejleményeket. Célja nem a hazai téglaépítészet átfogó feltérképezése és tendenciákba rendezése, hanem annak megmutatása, hogy „a téglahasználat mennyire különböző szándékokat, netán üzeneteket takar”: a kiválasztott példák tehát sokféle formában ismétlődő típusokat jeleznek. Az elemzés végső soron megerősíti azokat a véleményeket, melyek a hazai téglaépítészet térhódítását a globalizáció körülményeihez igazodó, de a regionális sajátosságokat megtartó identitáskeresés megnyilvánulásának tartják.”

Kerékgyártó Béla

Budapest, 2003. március hó

 

 

 

Tartalom:

Simon Mariann: Variációk téglára
letöltés /490 kB/
Microsoft Word doc