I./1. szám I./2. szám I./3. szám I./4. szám II./1. szám II./2. szám II./3. szám II./4. szám III./1. szám III./2. szám III./3. szám III./4. szám IV./1. szám IV./2. szám IV./3. szám IV./4. szám V./1. szám V./2. szám V./3. szám V./4. szám VI. évf. 1. szám VI./2. szám VI./3. szám VI./4. szám VII./1. szám VII./2. szám VII./3. szám VII./4. szám VIII./1. szám VIII./2. szám VIII./3. szám VIII./4. szám

 

K O R T Á R S   É P Í T É S Z E T

VI. évf. 1. szám

 

A REÁLIS, A FILOZÓFIKUS ÉS A FÖLDRESZÁLLT FELHŐ

A Kortárs építészet rovat e számában három írás olvasható.

Az első kettő napjaink hazai építészetének két erősen eltérő szegmensével foglalkozik. Mindkét írás az OTKA T 037874 számú, Rendszerváltás után. Magyarországi építészet 1990-2002 című kutatása keretében készült. Vámos Dominika tanulmánya – amely az újság V. évfolyamának 2. számában megjelent írás második része – a hazai lakóparkokat teszi vizsgálat tárgyává. A jelenség általános elemzése után most egy esettanulmány készült, amely egy magyar tulajdonú lakásépítési vállalkozás működését tekinti át. A lakópark-építést három érintett szemüvegén át láthatjuk: a Cégtulajdonos, az Építész és a Lakó adott interjút a kutatónak. A beszélgetésekből kirajzolódó, és a kutató értelmezésében egyértelművé váló kép a realitásokat tükrözi, mind az építészetet, mind az építészek gondolkodását tekintve. Moscu Kata interjúalanya ezzel szemben nem tekinthető átlagos gondolkodású építésznek. Kapy Jenő, miközben tervez és tanít, komolyan foglalkozik az építészet elméleti-filozófiai kérdéseivel. A vele folytatott beszélgetésben paradigmák és irányzatok, filozófusok és filozófiák kavarognak, s közben kirajzolódik a mindig kereső, gondolkodó építész képe.

A harmadik írás témája tőlünk csak egy kicsit van nyugatabbra: Bun Zoltán tanulmánya a bécsi Coop Himmelb(l)au építészetét elemzi. „A Coop Himmelb(l)au nem egy szín, hanem egy elképzelés – az az elképzelés, amely fantáziával tekint az építészetre, amely olyan lebegésre és változatosságra képes, mint a felhők.” – írták magukról az építészek 1968-ban. De mi történik, ha a 68-as lázadók – mellesleg Sigmund Freud, Adolf Loos és Franz Kaffka örökösei – valós építészeti megbízásokhoz jutnak? Meg tudnak-e maradni „bécsi építésznek”, vagy felsorakoznak a sztárépítészek közé?

Simon Mariann

Budapest, 2004. március hó

 

 

 

Tartalom:

VÁMOS DOMINIKA: Fogyasztás és lakásépítés: a lakóparkok világa
letöltés /3152 kB/
Microsoft Word doc
MOSCU KATA: Rendszerelméletek vonzásában
letöltés /72 kB/
Microsoft Word doc
BUN ZOLTÁN: Kék Bécs
letöltés /1818 kB/
Microsoft Word doc