I./1. szám I./2. szám I./3. szám I./4. szám II./1. szám II./2. szám II./3. szám II./4. szám III./1. szám III./2. szám III./3. szám III./4. szám IV./1. szám IV./2. szám IV. évf. 3. szám IV./4. szám V./1. szám V./2. szám V./3. szám V./4. szám VI./1. szám VI./2. szám VI./3. szám VI./4. szám VII./1. szám VII./2. szám VII./3. szám VII./4. szám VIII./1. szám VIII./2. szám VIII./3. szám VIII./4. szám

 

K O R T Á R S   É P Í T É S Z E T

IV. évf. 3. szám

 

POSZTMODERN ZÁRTSÁG ÉS MODERN ÖSSZETTSÉG

 

A hetvenes évek végén hirtelen teret nyerő posztmodern teoretikusai előszeretettel határozták meg az új paradigmát a modern ellentéteként. A modern kor gondolkodása lineáris, mechanikus és determinisztikus, a posztmoderné nem-lineáris, kreatív és nyitott. Míg a modern építészet funkcionalista, ahistorikus és egysíkú, a posztmodern építészet jelentéssel teli, érzékeny a történelemre és persze összetett. És így tovább.

1977-es híres könyvében Charles Jencks a modern építészet halálát pontos helyhez és dátumhoz kötötte, bejelentve egyúttal a posztmodern építészet megszületését is. Talán ez a látványos fogás, a könnyen megjegyezhető tény magyarázza, hogy amikor a posztmodern láz csillapodásával 1986-ban E.M. Farelly immár a posztmodern halálát jelentette be, időpont és hely megadása híján szava koránt sem szólt olyan hangosan. Az idő azért megtette a magáét, a posztmodernnek nem kellett meghalnia, mégis elfelejtették. Sólymos Sándor írása most a halál időpontját is megadja – élt 29 évet -, keretbe foglalva a posztmodern építészet történetét. A posztmodern minden nyitottsága ellenére végesnek bizonyult.

A rovat másik írása egyetlen épületről szól. Molnár Péter és Mühlbacher István 1962-ben épült pesti Duna-parti házát a szakma azért értékelte sokra, mert a modern építészet szellemét megtartva tudott a meglevő eklektikus beépítéshez igazodni. Marosi Bálint tanulmánya éppen a ház egyértelmű modernségét kérdőjelezi meg, kimutatva a Duna-parti főhomlokzat és az épület egésze között feszülő ellentmondásokat. A posztmodern zártságra a modern összetettség felel. Akkor most melyik milyen?

Simon Mariann

Budapest, 2002. szeptember hó

 

 

 

Tartalom:

Sólymos Sándor: "Keretes szerkezet"
letöltés /537 kB/
Microsoft Word doc
Marosi Bálint: Kettős identitás
letöltés /792 kB/
Microsoft Word doc