Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /web/eptort/eptort.bme.hu/arch/arch_old/config.inc.php on line 40 Warning: fopen(_site/etc/xmlmenu.ser): failed to open stream: Engedély megtagadva in /web/eptort/eptort.bme.hu/arch/arch_old/_system/class.XMLMenu.inc.php on line 51 Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /web/eptort/eptort.bme.hu/arch/arch_old/_system/class.XMLMenu.inc.php on line 52 Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /web/eptort/eptort.bme.hu/arch/arch_old/_system/class.XMLMenu.inc.php on line 53 ARCHITECTURA HUNGARIAE NEGYEDÉVENKÉNT MEGJELENƐ ÉPÍTÉSZETI FOLYÓIRAT
FELELƐS SZERKESZTƐ:
Dr. KALMÁR MIKLÓS

TUDOMÁNYOS SZERKESZTƐ:
Dr. SIMON MARIANN

KÉP- ÉS SZÖVEGSZERKESZTƐ:
Dr. RABB PÉTER

IX. Ă©vfolyam 4. szĂĄm (2010. december)

Cikkek:

IX. Ă©vfolyam 3. szĂĄm (2010. szeptember)

Cikkek:

IX. Ă©vfolyam 2. szĂĄm (2010. jĂșnius)

Cikkek:

IX. Ă©vfolyam 1. szĂĄm (2010. mĂĄrcius)

BeköszöntƑAz "Architectura Hungariae" cĂ­mƱ, negyedĂ©venkĂ©nt megjelenƑ internetes folyĂłirat 1999 tavaszĂĄn jelent meg elƑször. Egy pĂĄlyĂĄzaton nyert OTKA tĂĄmogatĂĄs biztosĂ­totta az anyagi fedezetet. A „Webdesign” kĂ©szĂ­tette internetes felĂŒleten hĂĄrom rovat indult. ÉpĂ­tĂ©szettörtĂ©net, MƱemlĂ©kvĂ©delem Ă©s a KortĂĄrs Ă©pĂ­tĂ©szet. MindhĂĄrom rovat Ă©lĂ©n a szƱkebb szakma ĂĄltal elismert vezetƑ oktatĂł, rovatvezetƑ gondoskodott a publikĂĄciĂłk mennyisĂ©gĂ©rƑl Ă©s minƑsĂ©gĂ©rƑl. 2006 decemberĂ©ig nyolc Ă©vfolyam vĂĄlt ismerttĂ©. Az utĂłbbi nĂ©hĂĄny Ă©v elmaradĂĄsa utĂĄn a folyĂłirat most folytatja kĂŒldetĂ©sĂ©t.
1999-ben KrĂ€hling JĂĄnos, az „ÉpĂ­tĂ©szettörtĂ©net” rovat vezetƑje Ă­rta a folyĂłirat feladatairĂłl: Az "Architectura Hungariae" Internet honlap "ÉpĂ­tĂ©szettörtĂ©net" rovata elsƑsorban a Budapesti MƱszaki Egyetem ÉpĂ­tĂ©szettörtĂ©neti Ă©s MƱemlĂ©ki tanszĂ©kĂ©nek kebelĂ©n lĂ©trejött, Ă©pĂ­tĂ©szettörtĂ©neti tĂĄrgyĂș publikĂĄciĂłkat tĂĄrja a nagyközönsĂ©g elĂ©, mindezen fölĂŒl azonban alapvetƑ cĂ©lja a nyitottsĂĄg minden olyan szakmailag elƑremutatĂł kezdemĂ©nyezĂ©sre, amely Ă©pĂ­tĂ©szettörtĂ©neti ismereteinket bƑvĂ­ti. Ugyanekkor, MezƑs TamĂĄs, a MƱemlĂ©kvĂ©delem rovatvezetƑje a következƑket tartotta fontosnak: SzĂĄndĂ©kunk szerint az Architectura Hungariae cĂ­met viselƑ elektronikus periodika rovatakĂ©nt rendszeres informĂĄciĂłkkal szolgĂĄlhatunk nem csupĂĄn a TanszĂ©ken folyĂł elmĂ©leti Ă©s gyakorlati munkĂĄrĂłl, hanem tĂĄgabb Ă©rtelemben a mƱemlĂ©kes szakma, az Ă©pĂ­tett kulturĂĄlis öröksĂ©g vĂ©delmĂ©vel foglalkozĂł szakemberek szĂĄmĂĄra is hasznos publikĂĄciĂłs lehetƑsĂ©get Ă©s tĂĄjĂ©kozĂłdĂĄsi forrĂĄst kĂ­nĂĄlhatunk. Simon Mariann, a „KortĂĄrs Ă©pĂ­tĂ©szet” rovat szerkesztĂ©sekor, Ă©vrƑl-Ă©vre, negyedĂ©venkĂ©nt Ă­rta le, elemezte, jellemezte az aktuĂĄlisan közölt cikkek cĂ©ljĂĄt, jelentƑsĂ©gĂ©t.
Az internetes folyĂłirat ĂșjdonsĂĄga, mintegy tĂ­z Ă©vvel ezelƑtt, önmagĂĄban biztosĂ­totta a rendszeres megjelenĂ©st. A szerkesztƑk segĂ­tsĂ©gĂ©vel az alkotĂłk sok Ă©rtĂ©kes gondolata vĂĄlt ismerttĂ©. EredmĂ©nynek tekinthetjĂŒk a tartalmas nyolc Ă©vfolyamot. Azonban az idƑ mĂșlĂĄsĂĄval szĂŒksĂ©gessĂ© vĂĄlt formai Ă©s tartalmi megĂșjulĂĄs elhĂșzĂłdott. Ennek elsƑsorban anyagi okai voltak, de a tartalmi kĂ©rdĂ©sek kimunkĂĄlĂĄsa is idƑbe kerĂŒlt. Ma mĂĄr szĂĄmtalan Ă©pĂ­tĂ©szettörtĂ©neti, mƱemlĂ©kvĂ©delmi Ă©s kortĂĄrs Ă©pĂ­tĂ©szeti internetes megjelenĂ©st lĂĄthatunk, csak keresnĂŒnk kell. A publikĂĄlĂł szakemberek figyelme is megosztottabb, mint korĂĄbban. Ma rugalmasabban kell egy internetes folyĂłiratot szerkeszteni. A merev, de könnyen kitölthetƑ keretek helyett a folyton vĂĄltozĂł elvĂĄrĂĄsoknak kell megfelelni.
MegvĂĄltozott a folyĂłirat szerkezete, megjelenĂ©se. EzutĂĄn folyamatosan jelen lesz, Ă©s folyamatosan töltƑdik fel. A közölt tanulmĂĄnyok egymĂĄs utĂĄn jelennek meg. A rovatok megszƱnnek, bĂĄr az Ă©rdeklƑdĂ©si kör a rĂ©gi marad. A tudomĂĄnyos szerkesztĂ©s egy kĂ©zbe kerĂŒl. MegvĂĄltozik a technikai szerkesztƑ szemĂ©lye Ă©s a szerkesztĂ©s mĂłdja is. A cĂ©l, a folyamatossĂĄg Ă©s a rugalmassĂĄg. TovĂĄbbra is valljuk, hogy egy Ă©pĂ­tĂ©szettörtĂ©neti, mƱemlĂ©kvĂ©delmi Ă©s az Ă©pĂ­tĂ©szetelmĂ©leti kĂ©rĂ©sekhez közel ĂĄllĂł kortĂĄrs Ă©pĂ­tĂ©szeti periodikĂĄra tovĂĄbbra is szĂŒksĂ©g van. Az ilyen, egysĂ©ges profilĂș internetes megjelenĂ©s hiĂĄnypĂłtlĂł. A hĂĄttĂ©rintĂ©zmĂ©ny, az ÉpĂ­tĂ©szettörtĂ©neti Ă©s MƱemlĂ©ki TanszĂ©k, 2010-ben ĂŒnnepelte 140 Ă©ves lĂ©tĂ©t. Az Architectura Hungariae lapjain a mĂșlt Ă©s a jelen kapcsolĂłdik össze a jövƑ Ă©pĂ­tĂ©szetĂ©nek Ă©rdekĂ©ben. TĂĄmogassuk, segĂ­tsĂŒk mƱködĂ©sĂ©t.


Kalmár Miklós, felelƑs szerkesztƑ

Cikkek: